Rekryteringsmyndigheten
Rekryteringsmyndigheten
Värnpliktsboten
Värnpliktsboten
Bakgrund
Det är bara ett år sedan regeringen bestämde att skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. En skyldighet som då hade varit vilande sedan 2010.
Den nya värnplikten omfattar nästan alla 18-åringar i Sverige. 93 000 ungdomar, både tjejer och killar födda år 2000, fyller 2018 i mönstringsunderlaget. Att fylla i mönstringsunderlaget och genomföra mönstring om man blir kallad är en skyldighet enligt svensk lag.
Men endast hälften av Sveriges 18-åringar kände till de skyldigheter som den nya lagen medfört.
Det är därför väldigt viktigt att 18 åringar har lättillgänglig och tillförlitlig information om deras skyldigheter och möjligheter.
Insikt
Det finns en kunskapsbrist i vad en skyldighet faktiskt innebär, att det finns ett mått av tvång i lagstiftningen. Man är inte van vid att ha skyldigheter.
Eftersom plikten varit vilande sedan 2010 är mönstring och värnplikt inget man pratar om vid middagsbordet eller i skolan då vare sig ungdomarnas kompisar, syskon eller unga släktingar har mönstrat. Istället är det ofta gamla förlegade lumpenhistorier som förmedlats vidare. Ungdomarna vänder sig till internet för att hitta svar på frågorna som rör värnplikten. Detta har lett till att en hel del rykten och felaktigheter kring plikt och mönstring sprids på nätet.
Samtidigt har Rekryteringsmyndigheten en stor utmaning i att vara tillgängliga då ungdomar har möjlighet att höra av sig. De flesta ungdomar är i skolan på dagarna när Rekryteringsmyndigheten finns på plats.
Lösning
Vi skapade en chatbot i Facebook messenger. En platform som i stort sett alla ungdomar redan använder. Boten bygger på ett omfattande nätverk av frågor och svar, samt en fritextdel som utnyttjar maskininlärning genom Googles plattform Dialog Flow.
För att se till att vi verkligen byggde Värnpliktsboten utifrån målgruppens behov intervjuade vi Rekryteringsmyndighetens personal för att ta reda på de vanligaste frågorna. Vi intervjuade även målgruppen och genomförde användartester. På så sätt säkerställde vi inte bara att vi hade rätt informationen utan även att boten fick rätt tonalitet.
Värnpliktsboten svarar på alla frågor som rör mönstring och värnplikt, vem plikten omfattar och hur den nya lagen ser ut. Värnpliktsboten svarar också på praktiska frågor så som vilka datum som gäller, hur du fyller i mönstringsunderlaget och hur du bäst förbereder dig inför mönstringen.
Men inte nog med det. Värnpliktsboten erbjuder vägbeskrivning till mönstringskontoren, packlista inför mönstringen och notiser som påminner dig om din mönstringstid, för att nämna några smarta funktioner.
Och om samtalet skulle gå lite trögt och du är inaktiv passar boten på att slå hål på en myt eller reda ut ett vanligt missförstånd.
Resultat
Värnpliktsboten hade 5700 unika konversationer bara den första månaden. PR-genomslaget var enormt. DN, SvD, Aftonbladet och SR var några av de som skrev om Värnpliktsboten. Och det redaktionella samarbetet hade totalt 20 955 läsare. Den kampanj som stöttade boten nådde ut till 87 % av målgruppen och hade 1 435 618 visningar. Men viktigast av allt, nu känner fler unga till sina skyldigheter och möjligheter. Vår Sifo-undersökning visade att kännedomen om att mönstring är obligatoriskt ökade med 44 %, och att kännedomen om att fylla i mönstringsunderlaget ökade med 64 %.